Çocuk eğitiminde sevgi ve tutarlılık
Tüm canlı varlıklara yaradılıştan verilmiş bir doğal içgüdü olan sevgi ile eğitim, bağlılık ve sadakat seçeneğimiz varken, ceza – ödülle koşullandırmak, korkutmak ve baskı kurmak neden? Uzm.Psikolog Aile ve Çift Terapisti Gamze Eser, ebeveynlerin çocuklara uyguladığı ceza ve ödül koşullandırmasının çok büyük bir hata olduğuna değindi.Anne – Baba, aile sevgisiyle dünyaya gelen bebeğinizi büyütürken yapılan en büyük hata, o an itibariyle insanlara olan bakış açımızı, kaygılarımızı, koşullarımızı en değerli küçük varlıklarımız için hissediyor olmamızdır. 3 yaşında bir çocuğun hayal gücünü ortaya koyarak olmayan şeyleri size anlatması,sizin tarafınızdan’ yalancı bu çocuk ‘etiketi yemesine sebep olabilir. Ya da 6 yaşında bir çocuğun sınıfındaki erkek arkadaşı için ‘evlenmek istiyorum ben onunla’demesi sizde panik duygusu yaratabilir. Halbuki her yaşın kendine göre bilinç düzeyi, anlayış kotası ve sevgi ihtiyacı vardır.
Çocuklarımızı, anne – baba ve okuldaki öğretmenleri olarak, eğitmek, öğretmek, ayakları yere basan, özgüven sahibi bireyler olarak yetiştirmekle yükümlüyüz.
Hayatımızın her noktasında olduğu gibi çocuk eğitiminde de tutarlılık ve sevgi olmazsa olmazdır. Çocuk üzerinde ceza – ödül yöntemiyle koşullandırılarak yapılan eğitimin sevgi temelleri taşımaması, ileriki yaşlarında bireysel yeterlilik ve beklenti zafiyeti yaşamasına sebep olacaktır. Koşulsuz sevginin ilk önce aile ortamında başlaması ve ardından okul ortamında devam etmesi gerekmektedir. Anne-baba ve öğretmenler bir çocuğun hayatını olumlu ya da olumsuz yönlendirebilen ve ömür boyu iz bırakan, insanı insan yapma ehliyeti olan ender kişilerdir. Anlayış, sevgi ve tutarlılıkla bir çocuğun hayatında rol almak istiyorsanız koşulsuz sevgi ve anlayışınızı kullanmanız yeterli olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre köpek eğitimi ile çocuk eğitiminin çok benzediği ve yapılan yanlış uygulamaların sonucunun benzerlik gösterdiği saptanmıştır.
İçgüdüsel olarak sadece sevgi gösterilerek eğitilen köpeklerin sahibinin sevgisini yaşayabilmek için ömür boyu karşılıksız olumlu davranış sergilediği ve sapma yaşanmadan kurallara uyduğu kanıtlanmıştır. Ancak elektroşok ve mama ödülü ile verilen eğitimlerin köpek üzerinde uyarıcı kesildiğinde bencillik, saldırganlık ve itaat etmeme davranışları gözlemlenmiştir. Bu radikal örneği verme sebebim köpeğimin eğitimi için yaşadığım kaygılar uzun araştırmalar yapmış olmam ve Ankara da bulduğum bir eğitim merkezinde gördüğüm temeli sevgiye dayalı olan bu sistemin bana gösterdiği durumdur.
Sonuç olarak her canlı sevgiyle gelişip büyümek isterken neden en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı koşullandıralım sorusunu her anne-babanın ve öğretmeninin kendisine sorması gerekmektedir.
Koşulsuz sevginin çözemediği sorun, iyileştiremediği hastalık, mutlu edemediği canlı yoktur. Vicdanları rahat ve ayakları yere basan çocuklar yetiştirmek ümidi ile..
Alıntıdır