16 MADDE DE iSLAMDAN ÖNCE TÜRKLÜK
1-)Onur namus şeref dürüstlük din öğretilerinde değil herkesin kendi vicdani ile eşdeğerdir.
2-)Tek eşlilik esastır.kadın erkek eşittir.Erkek kadınını terk edebileceği gibi kadında erkeği terk edebilir.Eski Türklerde koca karısını boşayabildiği gibi, kadında kocasını yasal olarak boşanabilirdi.
3-)Kadınlar Kendi bedenlerini sadecece kendi istediği insanlarla birleştirirler. alınıp satılmazlar aile içinde aşağılanıp ezilmezler.
4-)kadın saygındır,toplumda ve devlet işlerinde etkindir, yetkindir,söz sahibidir. isterlerse savaşa ve ava katılabilirler.Hükümdar olabilirler.kadın kurultayı kurabilir toplayabilir.kadın istediği gibi giyinebilir. hakan savaşta iken eşi devleti yönetir.
Taciz olmaz kadına en ufak dokunmada bile gözlere mil çekilirdi.
5-)Evlenen kız çocuğu baba evinden ayrılırken eşit olarak endi hakkına düşen tüm malları da alıp götürür.Kadının kendine ait mülkü mevcuttur. Kadının bunu istediği gibi kullanma hakkı vardır.
6-)Toplumda eşitlik esastır sınıf ayrılığı yoktur.kölelik yada soyluluk yoktur,
7-)Din adamlarına ayrıcalık tanınmaz,heskes istediği inancı seçmekte ve yaşamakta özgürdür.Din vicdan işidir devletle yönetimle ilgisi yoktur.Aynı aileden bile farklı dini inançlara sahip insanlar olabilir.
8-)çekirdek aile vardır.Sülaleye boy denir.Boy'un başında bey bulunur,özerk ve bağımsızdır.Devlet yıkılsa ile boy varlığını sürdürür.o nedenle yıkılan devlet yeniden çabuk toparlanır
9-)Özgür ve bağımsızdırlar.uygurlar hariç bir bölgeye ve toprağa dahi bağımlı kalamazlar,göçebe hayatı yaşarlar.
10-)Taşınabilir Küçük şeylerin dışında sosyalist sistemde olduğu gibi özel mülkiyet hakkı yoktur.Devletin tüm arazileri halkın ortak malıdır.
Hakan bu toprakları adil faydalandırmakla ve korumakla yükümlüdür.
11-)Savaşçıdırlar,düşmana,sinsice yada hile ile saldırmazlar,yenildiklerinde esir edilseler bile esir aldıkları çok nadir görülmüştür.Yendikleri düşman'a dahi konumlarına göre saygı gösterirlerdi.Düşmanın onuruna saygı göstermek,kendi şerefleri gereğidir.
Köleleştirmezler.Onur kırmazlar.
Yurtlarını ve istila edip el koymazlar sadece vergiye bağlarlardı.Ancak anlaşmayı bozduklarında Söze ve anlaşmaya ihanet edildiğinde acımasız olurlardı.
12-)Aman dileyene kılıç kaldırmazlar.kendilerine evine,boyuna,yada il'ine sığınan düşman bile olsa onu korumak için canlarını ortaya koyarlar.
13-)Eski Türklerde Yazıdan çok Söz önemlidir.Fazla yazı kullanmazlar bir çok devletin anayasası bile sözdendir.En büyük değer ve kutsaliyetlerinden biri yalan söylememek,yapamayacağı şey için söz vermemek Söz verdiği zaman ise ne pahasına olursa olsun gerçekleştirmektir.
14-)korudukları yetim kızlarla kesinlikle nikahlanmazlar,ırzına geçmezler onları sevebilecekleri yada sevdikleri insanlarla evlendirirler.Burada şu kısma özellikle değinmek istiyorum,
Yaşlı kuşaktan erkek, genç kuşaktan bir kadınla evlenemezdi."
Arap kültüründe yani Müslümanlıkta, velisi olduğun yetim kızlar ile evlenmek yani küçük kız çocuklarıyla evlenmek, 2'şer 3'er 4'er eş alabilmek ya da "sahip olunan" cariyeler ile yetinmek yasak olduğu kadar Böyle bir şeyden bahsetmek bile yüz kızartıcı utanç vericidir
15-) Bozkır kültürüne göre dert ortaklığı ve sevinç ortaklığı ve kader birliği vardır.
Herkes tek aile gibidir.Hiç kimsenin çadırına ve obasına kilit vurulmaz.Herkesin her şeyi herkese açıktır sadece zararlı hayvanlar için önlem alınır.
16-)Türk kültürün en büyük hem maddi hem manevi zenginlik, birincisi sağlık ikincisi sevebileceğin saygını kaybetmediğin dürüst ve iyi bir eştir.
Eski Türk destanlarında kadın erkeğinin her daim yanındadır. Kadın erkeğinin güç ve ilham kaynağı kabul edilirdi.Han ile Katun’’ (Kadın ve erkek)gök ve yerin evlatlarıdır. Kadının yeri yedinci kat daha yükseği göktür.
Bu içeriği hazırlamak için Faydalandığım kaynaklar;
1 “Orta Asya” Jean-Paul Roux, Kabalcı Yay., 2001, sf.47
2 Çin Belgeleri (Jul.Doc:1-9) Sencer Divitçioğlu, “Kök Türkler” Yapı Kredi Yay., İstanbul-2000, sf.168
3 “Türkçülüğün Esasları” Z.Gökalp, Kum Saati Yay., 2001, sf.178-179 4 “Tarih I, Kemalist Eğitimin Tarih Dersleri” Kaynak Yay.,
4.B.as, sf.46 5 “Orta Asya-Tarih ve Uygarlık” J.Paul Roux, Kabalcı Yay., 2001, sf.273 6 a.g.e. sf.273 7 a.g.e. sf.273 8 a.g.e. sf.273 9 a.g.e. sf.273 10 “Tarihte Türklük” Prof.Dr. Laszlo Rasonyı, Türk Kültürü Araştırma Ens. Yay., Ankara 1988, sf.58 11 “Türklüğün Esasları”, Z.Gökalp, Kum Saati Yay., İstanbul, sf.182 12 “Arap Milliyetçiliği ve Türkler” Prof. İlhan Arsel, Kaynak Yay.,
5.Bas. 1999, sf.243 13 a.g.e. sf.243 14 a.g.e. sf.243 15 “Tarih IV, Kemalist Eğitimin Tarih Dersleri” Kaynak Yay., 3.Basım 2001, sf.271-272 16 a.g.e. sf.180 ve “Gök Türkler’de İdari ve Sosyal Yapı” Prof.Dr.Ahmet Taşağıl, Bilim ve Ütopya Dergisi, Şubat 2003, Sayı 104, sf.25 17 “Arap Milliyetçiliği ve Türkler” Prof. İ.Arsel, Kaynak Yay., 5.Bas. 1999, sf.243