Erkeklerin gelin oldugu ve en ilginç anaerkil toplumlar




Erkeklerin gelin oldugu ve en ilginç anaerkil toplumlar
Dünyanın en farklı kültürlerinden birine sahip olan Endonezya'ya ait Sumatra Adası, sıradışı yaşam şekilleriyle dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük altıncı adası olan Sumatra'da bitki örtüsünden, geleneklerine, inançlarına bağlılıklarından evliliklerine pek çok şey dünyadan bağımsız seyrediyor.
Endonezya'nın Batı Sumatra Adası'nda yaşayan 4,5 milyon nüfuslu Minangkabau toplumu, dünyanın en büyük 'anaerkil' topluluğunu oluşturuyor. Minangkabau toplumunda evler kadınlara ait, soy anneden ilerliyor hatta erkekler evlendikten sonra karısının ailesinin evinde yaşıyor.

Erkekler için sığınma odaları var
Evlenen erkekler, kız evine gidiyor, kadının soyadını alıyor ve karısı tarafından sokağa atılan erkekler için ise 'sığınma odaları' bulunuyor.
isin ilginç yani Endonezya', 250 milyon nüfuslu ve dünyanın en büyük İslam ülkesi.
Ancak "Burada erkek egemen kültür hissedilmiyor.
Kadınlar her yerde ve her görevde, sıradan ve rahatlar"


Diger ülkeler
1. Mosuo 

Tibet taşrasında yaşayan bu toplum, büyük ihtimalle bilinen en meşhur anaerkil toplumdur. Çin hükümeti bu toplumu, Naxi olarak bilinen başka bir etnik azınlığın parçası olarak sınıflandırmıştır.
Mosuo'lular geniş ailelerle büyük evlerde yaşarlar ve aile reisleri kadınlardır. Soy, kadın tarafı üzerinden takip edilir ve mülkiyet anaerkil bir şekilde aktarılır. Kadınlar iş konusunda kararlar alırlar, erkekler ise politikada etkindirler. Çocuklar anne yanında büyüyüp, annenin soyadını alırlar. 

2. Minangkabau 
4 milyonluk nüfusuyla Endonezya'da bulunan Minangkabau, bilinen en büyük anaerkil toplumdur. Kabile hukukunun anneden kıza geçen miras düzenlemesinin yanı sıra, Minangkabau halkı anneye ve anneliğe toplumda en fazla değer veren kabiledir.

Deyim yerindeyse kadınların krallıklarının hüküm sürdüğü bu topraklarda, erkekler ise politika ve din konularıyla ilgilenirler. Ancak her iki cinsiyette de güçler ayrılığı eşit olarak sağlanmaktadır. Evliliklerde her kadının kendisine özel yatak odası vardır. Kocası onunla uyuyabilir ancak sabah erkenden uyanıp annesinin evine kahvaltıya gitmek durumundadır. Erkek çocukları 10 yaşına geldiğinde, annesinin evinden ayrılır ve erkekler tarafında kalarak hem hayat hem de din üzerine eğitimler alırlar. Kabile şefleri genelde erkek olmakla beraber, şefleri kadınlar seçer ve başarısız olduklarını düşündükleri an onları görevden alabilirler. 

3. Akan 
Akan halkı, ağırlıklı olarak Gana'da yaşarlar. Sosyal hayatın anaerkillik üzerine inşa edilmesine bağlı olarak, kişinin kimliği, siyaset, miras ve zenginliğiyle belirlenir. Yine sistemin kurucuları kadınlardır ama erkekler topluma liderlik ederler. Bu kalıtsal roller, anne soyundan kalmadır. Bu toplumda bir erkekten beklenen sadece ailesini değil, akrabalarına da destek olmasıdır. 

4. Bribri 
Bribri, 13.000 kişilik nüfusu olan, Kosta Rika'da yaşayan küçük bir halktır. Diğer birçok anaerkil toplumda olduğu gibi, Bribri'de de kabile tipi bir toplum yapısı vardır. Her kabile geniş ailelerden oluşur, bunların seçimlerini kadınlar yapar. Miras yoluyla toprakların kadınlara kaldığı bu kabilede, kutsal ayinlerde kullanılan kakao da kadınlar tarafından sağlanır. 

5. Garo 


Garo toplumunda da diğer kadın egemen toplumlardaki gibi mülk ve siyasi miras anneden kızına geçer ve en küçük kız mirası devralır. Toplum anne soyundan gelir ancak anaerkil değildir. Erkek toplumu ve mirası yönetir.
Çoğu zaman, en küçük kızın düğünü onun için ayarlanır. Ancak miras kalmayan kızlar için süreç çok daha karmaşık hale gelebilir. Garo geleneklerine göre, müstakbel damattan evlilik teklifi sırasında kaçması beklenir. Müstakbel gelinin ailesinden de damadı yakalayıp, gelinin köyüne geri getirmesi beklenir. Bu süreç, gelinin vazgeçmesi ya da damadın teklifi kabul etmesiyle sonuçlanır (gelinin damada sadakat yemini etmesi ve tekliflerini kabul etmesi de gerekir). Evliliğin başlarında, damat gelinin evinde kalır. Evlilik sürsün ya da sürmesin, bu durum bir sosyal damgalama olmadığı gibi evlilik de bağlayıcı bir sözleşme değildir. 

6. Nagovisi 


Nagovisiler, Yeni Gine'nin batısındaki Güney Begonvil adasında yaşarlar.Antropolog Jill Nash'in hazırladığı rapora göre, Nagovisi topluluğu iki matrilineal(anne soyundan gelen) gruba ayrılmıştır. Bu gruplar da anaerkil kabilelere ayrılmıştır. Nagovisi kadınları yönetim ve seremonilere katılmalarına rağmen, en gurur duydukları özellik, sahip oldukları toprağı işlemeleridir.
Nash'in gözlemlerine göre Nagavisi kadınları evlilik için bahçıvanlık ile cinselliğe eşit önem vermektedirler. Eğer bir çift beraber görülür, beraber uyur ve erkek kadının bahçe işlerine yardım ederse, evli sayılırlardı.

Kadın olmak için en iyi 20 ülke
İngiliz The Independent Gazetesi, bir araştırma yaptırarak “kadın olmak için en iyi 20 ülke”yi belirlemiş.
Siyasetçi olmak için Ruanda, çocuk doğurmak için Yunanistan, eşinden ayrılmak için Guam ve para kazanmak için Lüksemburg kadınlar için en iyi ülkeler seçilmiş.

Araştırma sonuçları şöyle:
*Kadın-Erkek eşitliği için: İzlanda

İzlanda’da sağlık, siyaset, eğitim ve istidamla bağlantılı göstergelerin incelenmesinin ardından, Independent gazetesi kadın ve erkekler arasındaki eşitlik konusunda birinci sırada İzlanda’nın geldiğini belirtti.

*Siyasetçi olmak için: Ruanda
Ruvanda, dünyada kadınlar parlamentoda çoğunluğu oluşturduğu tek ülke. Ülke meclisindeki 80 koltuğun 45’inin kadınlara ait olduğu biliniyor. İngiltere bu konuda Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan’ın bile gerisinde, 45’inci sırada yer alıyor.

*Anne olmak için: Norveç
Norveç, doğum sırasında doğumda yaşanan bebek ölümleri oranı konusunda en düşük orana sahip ülke. Ülkede 7 bin 600 doğumda bir bebek ölümü gerçekleşiyor. Bu konuda en kötü ülke Afganistan olarak gösteriliyor.

*Okumak ve yazmak için: Lesoto
Lesoto’da kadınlar arasındaki okuryazarlık oranı erkeklerden çok daha fazla. Ülkedeki kadınların yüzde 95’i okuryazar… Erkekler arasındaki okuryazarlık oranı ise yüzde 85.

*Devlet Başkanı olmak için: Sri Lanka
Sri Lanka tam 23 yıldır kadınlar tarafından yönetiliyor.

*Sanat yapmak için: İsveç
İsveç kadın ve erkekler arasındaki eşitliği desteklemek için özellikle sanat alanında kadınlara yönelik teşviklerde bulunuyor. İsveç Sanat Konseyi’nin kadınlara yönelik eğitim programları sunuyor.

*Üst düzey yönetici olmak için: Tayland
Tayland’da kadınların yüzde 45’i kurumsal şirketlerde üst düzey yönetici olarak çalışıyor.

*Çocuk doğurmak için: Yunanistan
Yunanistan, doğum sırasında anne ölümü konusunda riskin en az olduğu ülkelerden biri. Ülkede 31 bin 800 doğumda bir, doğum yapan anne hayatını kaybediyor.

*Ekonomik katılım için: Bahama Adaları
Bahama’da ekonomide kadın çalışanların fazla olması açısından öne çıkan ülkelerden biri.

*Seçme hakkı için: İsveç
İsveç, kadınlara hamileliğinin ilk 18 haftasına kadar resmi olarak kürtaj hakkı sunuyor ve kürtaj için herhangi bir zorunlu neden istemiyor.


*Gazeteci olmak için: Karayip adaları
Karayip Adaları, televizyon, radyo ve gazetede yayımlanan haberlerin yüzde 45’inin kadınlar
tarafından hazırlandığı bir ülke.

*İş gücüne katılım için: Burundi
Burundi, Afrika’da kadın istihdam gücü oranının yüzde 92 olan bir ülke olarak dikkat çekiyor.

*Para kazanmak için: Lüksemburg
Lüksemburg, tahmini hane içi gelir açısından Norveç ile birlikte birinci sırada. Ülkede kadınların yıllık geliri ortalama 40 bin dolar. Kadınlar ve erkekler aynı oranda kazanıyor.

*Üniversiteye gitmek için: Katar
Katar’da okula giden kadınların erkeklere oranı altıya bir gibi bir orana denk geliyor.

*Uzun yaşamak için: Japonya
Yapılan incelemeler sonunda, Japonya’da kadınların ortalama ömrünün 87 yıl olduğu ve Japon erkeklerinden 7 yıl daha uzun yaşıyor.

*Boş zaman için: Danimarka
Danimarka’da kadınlar eğlence için erkeklerden çok daha fazla zaman harcıyor. Ülkede kadınlar her gün parası almadıkları işler için erkeklerden 57 dakika daha fazla çalışıyor.

*Atlet olmak için: ABD
2011’de yapılan bir araştırma, spor dünyasının en fazla para kazanan on kadın atletinin 5’inin ABD’li olduğunu ortaya çıkardı.

*Eşinden ayrılmak için: Guam
Ekvatorun kuzeyinde, Filipinlerin doğusunda yer alan ada ülkesi Guam’da, dünyada boşanma oranının en yüksek olduğu ülke.

*Taksi şoförü olmak için: Hindistan
Hindistan, erkek egemen taksi şoförlüğü dünyasında en fazla kadının yer aldığı ülke. Bu konuda en kötüsü ise kadınlara araba kullanmayı yasaklayan Suudi Arabistan!

*Üst düzey işler için: Jamaika
Jamaika, düzenleyici, üst düzey yönetici ve müdür gibi mesleklerde kadınların varlığının erkeklere göre daha fazla olduğu bir ülke. Kadınların yüzde 60’ı bu gibi işlerde çalışıyor.
Dengenin darısı ülkemizin başına

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !