KÖY DAYANIŞMASI VE BUĞDAY TUZLAMASI


KÖY DAYANIŞMASI VE BUĞDAY TUZLAMASI

Köylerde ovalarda sonbahara doğru aileler hangi işle meşguller ise Üzüm tütün pamuk gibi işleri sona erip hasat bittiğinde  kışlık erzak hazırlama dönemi başlar.
Her işe bir gün ayırırlar
Bir gün dağlardan soba tutuşturmak için  pürü denilen çam yaprağı kozalağı toplanır.
Bir gün tahıl tutulur yani değirmene götürmek için buğday ayıklanıp temizlenir.
Bir gün tarhana hazırlanır
Bir gün pekmez kaynatılır.
Bir gün bulgur kaynatılır vs.
Bu işleri komşular akrabalar birbirleriyle dayanışma için ödünç ederek yaparlar.
Buğday tuzlaması bulgur kaynatma günüdür.
Birinin buğdag kaynattığı gün köyde kimse evde yemek yapmaz.
Buğdayı kaynatan bir ölçek fazladan köylülerin o günkü tuzlama yiyeceğini de kaynatır.
Buğday iyice kaynatılıp pişince yeterli miktarda geniş bir kapa bölünür.
Bütün komşu köylüler elinde kaşıkla toplanır.
Buğdayın içine henüz sıcakken nar ekşisi,ceviz badem kırması,kuru susam,kurutulmuş pul biber şeklinde acı biber tozu,nane kurusu,çitlembik,karabiber,bolca tuz ve isteğe bağlı olarak tereyağı ilave edilip karıştırılır.

Ve köylüler toplanır başına neşe sohbet içinde başlarlar yemeğe

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !