Sokaklar Hayvanların Yasal hakkıdır engelleyen cezalandırılması gerekir!


Sokaklar Hayvanlara Yasak Değil Yasal!

Sokakta hayvan beslemek yasal, beslemeye tepki gösterenler bu yasaya aykırı davrandıkları için suç işlemiş oluyor.
Sokakta yaşayan hayvanların zor şartlar altında yaşadığı ülkemizde bu canlar, gün geliyor öldürülüyor, tecavüze uğruyor, kapı önünde istenmiyor ya da taşlanıyor. Can dostlarımıza sahip çıkan hayvanseverlerin durumu da beslemeye, korumaya çalıştıkları hayvanlardan çok farklı değil. Ülkemizde korka korka hayvan besleyen hayvanseverlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Sokakta yaşayan hayvanları besleyen hayvanseverler, kimi zaman sözlü kimi zaman da fiziksel saldırıya uğruyorlar. Peki yasa ne diyor? Sokağında hayvanların olmadığı, olanları ise besleyenlerin mobinge uğradığı Türkiye’de hayvanlara yönelik 5199 sayılı yasa, sokakların hayvanlara yasak olmadığını söylüyor. Sokakta hayvan beslemek yasal, beslemeye tepki gösterenler bu yasaya aykırı davrandıkları için suç işlemiş oluyor.
HayKonfed ve KİHAYKO sokak hayvanlarını besleyen hayvan severlere karşı yapılan engellemelerin ve şiddetin artmasını önlemek amacıyla ortak bir çağrıda bulundu. HayKonfed ve KİHAYKO yetkililerden sokak hayvanlarını beslemenin yasal bir hak olduğunu ve bunu engellemeye çalışanlara cezai işlem uygulanması gerektiğini açıklayan bir yasal uyarı afişi talep etti.
Haykonfed başkanı Nesrin Çıtırık’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Gecenin karanlığında, bir insanımsı yaratığın “Besleme burada hayvanları” çığlığı gelecek korkusu ile ışıklı pencereleri gözetleyerek, yolunu bekleyen o minik canların önüne gizli gizli iki lokma koyma savaşı veren herkes, “belediye ve orman su işleri müdürlüklerinden” Yasal uyarı afişi istemeli. Bulunduğunuz şehrin İl Hayvanları Koruma Kurulu, Orman Su İşleri Müdürlüğü ve Belediyesine müracaat edip, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince cezai işlem uygulanır mesajını içeren yasal uyarı afişini örnek gösterip talepte bulununuz.”
Soğuk havaların etkisini gösterdiği bugünlerde sokak hayvanlarının bizlere çok daha fazla ihtiyacı var. Sokak hayvanlarını beslemek suç değil aksine 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince bir insanlık görevidir. Sizler de bu kanunun herkesçe bilinmesi için il veya ilçe yöneticilerinizden afiş talep edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir dilekçe yazmak.


Dilekçe ile Afiş Talep Edin

Konu: Sahipsiz hayvanlar için ‘’Yasal uyarı afişleri” yapılması” talebimiz
Yasal dayanak: Hayvanları Koruma Kanunu, İçişleri Bakanlığı İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerinde Gönüllü katılım Yönetmeliği
Bilgi ve gereği için dağıtım: Bimer, Orman Su İşleri Bakanlığı, Valilik İl Mahalli İdareler Müdürlüğü, il özel idaresi, kaymakamlık, orman su işleri bölge ve şube müdürlüğü, müftülük, partilerin genel merkezleri, il ve ilçe teşkilatları, milletvekilleri, basın kuruluşları.
İL HAYVANLARI KORUMA KURULU BAŞKANLIĞINA

ORMAN SU İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA,

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanun’unda, korunmaları açık bir şekilde hükme bağlanmış olmasına rağmen, betonlaşmış ve yaşam alanları yok edilmiş şehirlerde su ve yemek bulamayarak açlıkla mücadele ederken, insanlar tarafından da şiddete uğrayan köpek ve kediler, zor koşullarda yaşam savaşı vermektedirler. Bu hayvanlara yemek su veren gönüllüler ise, baskı altında hakaret görmekte ve engellenmektedirler.


Bu bağlamda taleplerimiz:

1. Hayvanları Koruma Kanunu Yönetmeliği’nin, Madde 21/1/d şıkkında hükme bağladığı, sahipsiz hayvanların beslenmesine ilişkin gönüllülere verdiği görev ve hak ile merhametli insanlar bu hayvanlara su ve yemek koyduklarında, bazı insanlardan tepki almakta, hatta darpa maruz kalmaktalar. Bu darp edip gönüllüyü engelleyenler, yasanın BİRİNCİ Bölüm-Madde 1. “Hayvanların rahat ve her türlü acıdan ızdıraptan uzak yaşatılmasını, mağduriyetlerinin önlenmesi” hükmünü ihlal etmektedirler.
2. İki lokma yemek bulduğu için sevinen bir kediyi taşlayan, su içen bir köpeğin su kabını fırlatıp atan, tekmeleyen, gönüllülere engel olan insanlara, yönetmeliğin Madde 5 – (1) Belediyeler ve Orman Su İşleri Müdürlükleri “Hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması ile ilgili eğitici faaliyetleri yerel hayvan koruma görevlileri ile koordineli olarak düzenlemekle yükümlüdürler” hükmü gereği, Belediyeler ve Orman Su İşleri Müdürlüğünce, hem bilgilendirme yapılmasını hem de aşağıda içeriğini belirttiğimiz yasal uyarı afişi ve tabelalarından şehrin sokak, cadde ve parklarına asılmasını talep ediyoruz.
3. Üzerinde Belediye ve Orman Su İşleri Müdürlüğü adı ve logosu bulunan,Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanlarıdır. Sokak hayvanlarını uzaklaştırmaya çalışanlara ve sokaktaki beslenmelerine engel olanlara, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince cezai işlem uygulanır mesajını içeren yasal uyarı afişleri ve tabelaların konulacağı yerlerin gönüllülerle birlikte tespit edilmesini talep ediyoruz.

Şiddet ve nefretin gittikçe yaygınlaştığı günümüzde, toplumunda, hayvan sevgisini ve yaşam hakkına saygıyı yerleştirecek hizmet ve çalışmalar yapılması halinde, hem hayvanların korunması sağlanmış olacak, hem de toplumda şiddete karşı merhamet duyguları güçlendirilmiş olacaktır.
Bu taleplerimize ve müracaatımıza ilişkin 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği kanuni süre içerisinde tarafımıza bilgi ve cevap verilmesini saygılarımızla arz ederiz.
İsim Soyad:


T.C Kimlik No:
EKLİ KANUN MADDELERİ

1. Ek…5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
MADDE 1. – Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

MADDE 4. – Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır: a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
2. Ek…5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği:
Madde 5 – (1)ORMAN SU İL MÜDÜRLÜĞÜ …. f) Hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması ile ilgili eğitici faaliyetleri belediye, gönüllü kuruluş ve yerel hayvan koruma görevlileri ile koordineli olarak düzenlemekle yükümlüdür.

MADDE 21 – (1) (Belediyelerce) Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre bakılır: d) Geçici bakımevlerinde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbi müdahaleler ile kısırlaştırmalar yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odaları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !